zondag 14 september 2014

Misverstand Morado Opaal/Tiffany Stone
 
Op internet circuleert momenteel een gerucht als zouden Morado Opaal en Bertrandiet/Tiffany Stone dezelfde stenen zijn. Welnu, wij hebben de vindplaatsen bezocht en zijn bovendien de grootste importeur van deze 2 steensoorten. Wij geven u hier de juiste informatie:
 
Morado Opaal is Opaliet en is een waterhoudende amorfe vari√ęteit van het mineraal kwarts, (vergelijk: de kristalvorm van kwarts is Bergkristal). De mooie paarsblauwe kleur van Morado Opaal wordt veroorzaakt doordat er naast het kwarts ook blauwe fluoriet aanwezig is. De naam Opaal voor Opaliet is juist, hoewel voor Opaal zonder het kleurenspel wat edele Opaal kenmerkt beter de naam Opaliet gebruikt zou kunnen worden om het verschil tussen edele Opaal met kleurenspel en gewone Opaal zonder kleurenspel aan te geven.
Vanwaar de naam Morado Opaal: welnu daarvoor is de paarsblauwe kleur verantwoordelijk,
Morado is een Spaans woord en u kunt het al raden: het betekend paars, de naam heeft verder niets met de vindplaats (centraal Mexico) te maken.

Tiffany Stone/Fluoriet Opaal/Bertrandiet is een conglomeraat van steensoorten bestaande uit Kwarts soorten, Opaliet, Fluoriet en microkristallijne Bertrandiet.
Bertrandiet is een Beryllium mineraal en wordt gevormd door (gedeeltelijke) omzetting van een ander mineraal wat we allemaal kennen als Beryl, Aquamarijn etc.
De naamgeving: Tiffany Stone doet denken aan de Tiffany glaskunst waardoor van stukjes gekleurd glas middels koperfolie en soldeertechniek een soort glas in loodeffect bereikt wordt. Het conglomeraat (breksie) van verschillende steensoorten doet wel wat aan Tiffany glaskunst denken. Fluoriet/Opaal wordt het genoemd vanwege de aanwezigheid van Fluoriet en Opaliet (vergelijk Morado Opaal) en Bertrandiet vanwege de aanwezigheid van het Beryllium mineraal Bertrandiet. Strikt genomen is de naam Bertrandiet onjuist want deze naam is toegewezen aan het mineraal Berylliumsilikaathydroxyde (sorosilikaatgroep), dit mineraal is in slechts kleine hoeveelheden aanwezig in de Tiffany Stone. In de Verenigde Staten is de naam Bertrandiet echter ook in gebruik voor het hele conglomeraat van gesteenten dat Tiffany Stone genoemd wordt.
Tiffany Stone/Bertrandiet wordt gevonden in min of meer bolvormige concreties in de Brush Beryllium Mine in de Western Desert 50 mijl ten westen van Delta in Utah (USA). Dit is het grootste Beryllium voorkomen op het Westelijk halfrond